Provocarea
Prin gestionarea unitară proiectelor de dezvoltare la nivelul regiunii Nord-Est, s-au pus bazele standardului de generare a imaginii complete asupra solicitărilor și raportării evoluției acestora. Având în vedere numărul mare de solicitanți/beneficiari de proiecte în evidența Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est și cerințele de coeziune, dimensiunea tabelară a informațiilor a devenit insuficiență și s-a trecut la reprezentarea proiectelor în hartă, astfel încât decizia să fie intuitivă și imediată.
Răspunsul la cerințele de coeziune și corelarea investițiilor la nivel regional au generat standardul de raportare unitară a proiectelor direct în hartă.
Obiectivele proiectului
- Centralizarea gestiunii investițiilor realizate prin proiectele europene în Regiunea Nord Est în mediul geospațial, care să permită și corelări teritoriale pentru potențarea economică regională;
- Implementarea unui instrument eficient de analiză a disfuncționalităților, identificarea corelațiilor existente între diferite investiții, planificarea, prognoza și raportarea stadiului de realizare a proiectelor în vederea fundamentării deciziilor administrative;
- Comunicarea privind stadiul proiectelor propuse sau aflate în derulare în Regiunea Nord Est.
Soluția
Soluția geospațială a reprezentat liantul pentru întărirea capacității administrațiilor locale și regionale prin identificarea corelațiilor spațiale și punctarea coeziunii în dezvoltarea planurilor integrate de dezvoltare socio-economică.
De asemenea, în domeniul planificării a dezvoltării regionale, soluția permite extensia către comunicarea directă inter-instituțională cu instituțiile administrațiilor publice de pe teritoriul a șase județe vecine (Neamț, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui).
Obiectivele operaționale la implementarea soluției:
- Gestiunea proiectelor cu diferite surse de finanțare, conform unui standard unitar admis la nivelul regiunii care să permită realizarea de analize, luarea deciziilor și oferirea de suport pentru acele proiecte care aveau cel mai mare impact.
- Implementarea unui standardului pentru înregistrarea și raportarea unificarea fără efort de procesare a tuturor informațiilor și centralizarea rezultatelor la nivel regional. Astfel, din punct de vedere buget, sursă de finanțare, stadiu (inclusiv în procente de realizare), rezultate urmărite, probleme, riscuri și întârzieri să fie posibilă centralizarea informațiilor la zi, și sprijinirea administrației publice atât în cadrul regiunii, cât și inter-regional.
Tehnologii software utilizate
- GeoMedia Professional;
- Map2Net;
- GeoMedia WebMap
Aplicații specializate dezvoltate
- Integrarea datelor existente cu aplicațiile comunelor aparținătoarea județelor regiunii