SaaS geospațial – cumpărăm ce ne permitem sau închiriem ce ne dorim?

SaaS geospatial - Software as a Service (SaaS) este o modalitate de oferire a aplicațiilor geospațiale în care sistemul GIS este găzduit de un furnizor și oferit clientului sub forma funcționalităților accesibile prin internet. Practic, furnizorul este cel care dezvoltă, găzduiește și administrează sistemul, oferind clientului, contra unui abonament lunar, doar funcțiile dorite de acesta.

O soluție proprie tradițională desktop GIS oferă cele mai evoluate funcționalități geospațiale, însă atât complexitatea sistemelor (în implementare, dar și în întreținere), cât și costurile implicate pot fi uneori prohibitive. Vorbim aici nu doar de organizațiile ale căror bugete trebuie să se împartă în realizarea a nenumărate obiective, dar și de cele cu foarte mulți utilizatori GIS, pentru care extinderea sistemului la nivelul întregii instituții implică achiziționarea unui număr foarte mare de licențe.

Implementarea aplicațiilor geospațiale de tip web la sediul central și comunicarea prin internet cu celelalte sedii oferă de obicei o soluție bună pentru organizațiile mari, datorită operării ușoare a acestora și a costurilor reduse, însă, de multe ori, acestea nu includ funcționalități care să acopere fluxuri de lucru complexe, cum sunt, de exemplu, editările de date vectoriale la nivel ridicat de acuratețe. Există însă un grup mare de utilizatori de GIS pentru care nici una dintre căile de mai sus nu e optimă. Vorbim aici de organizațiile pentru care soluțiile geospațiale de tip desktop proprii sunt prea scumpe sau prea dificil de realizat ori pentru nevoile cărora aplicațiile de tip web nu oferă suficientă funcționalitate. Pentru toți acești utilizatori au fost create soluțiile geospațiale în regim SaaS.Beneficiile SaaS


SaaS (Software as a Service) este mult mai ieftin decât dezvoltarea propriului sistem geospațial. SaaS oferă organizațiilor acces la funcționalități complexe de business la costuri mult mai mici decât dacă ar plăti implementarea și licențele aplicațiilor. Spre deosebire de aplicațiile tradiționale vândute în general atât sub formă de licență perpetuă, costuri opționale de mentenanță, dar și cu investiții inițiale mari de implementare, furnizorii de SaaS oferă serviciile dorite contra unui abonament lunar sau anual.

Mai puțin hardware necesar. În cazul SaaS, aplicațiile sunt găzduite pe serverul furnizorului, astfel încât organizațiile client nu au nevoie să investească în hardware suplimentar (cum ar fi servere), indiferent de numărul de utilizatori dorit.

Eforturi și costuri de mentenanță reduse. SaaS elimină necesitatea beneficiarului de a se descurca singur cu instalări, upgrade ori cu activitățile zilnice de întreținere și mentenanță a soluției. Costurile inițiale de implementare ale SaaS sunt de obicei mult mai scăzute decât în cazul dezvoltării propriului sistem, iar mărimea tarifului e influențată deseori doar de numărul de utilizatori. Problemele de compatibilitate, administrare a sistemului, rezolvare a bug-urilor și mentenanță a întregului sistem cad în sarcina furnizorului de servicii.

Nevoile de personal specializat și de pregătire sunt reduse la minim. Deoarece administrarea sistemului și mentenanța acestuia sunt responsabilitatea furnizorului, dispare necesitatea de a angaja (și păstra) personal cu nivel ridicat de pregătire fără de care buna funcționare a sistemului poate fi compromisă. Nivelul de calitate în funcționarea soluției este cel agreat în contractul de servicii, iar furnizorul are obligația de a-l păstra în conformitate pe toată durata contractului.

Fără compromis la funcționalitate. Principalul beneficiu oferit de SaaS este acoperirea fluxurilor de lucru ale organizației cu inteligență geospațială complexă, fără costurile și eforturile implicate de implementarea propriului sistem. În cazul alegerii furnizorului corect, acesta poate dezvolta pentru client toate fluxurile de lucru necesare pentru ca activitatea acestuia să fie asistată geospațial.

Poate fi închiriat pe perioade limitate, doar când organizația are nevoie. Există companii cu nevoi geospațiale sofisticate, dar pentru care implementarea unui sistem geospațial propriu nu are sens din punct de vedere financiar, deoarece proiectele în care acestea ar fi necesare se desfășoară foarte rar. O companie care conduce proiecte de măsurători, o dată la câțiva ani, de exemplu ar putea avea nevoie de o soluție geospațială avansată pentru procesarea datelor, urmată de o perioadă mare de inactivitate a sistemului. Un astfel de client poate închiria doar serviciile unui furnizor pe o perioadă, beneficiind altfel de toate funcționalitățile dorite pe perioada în care are nevoie și fără să investească deloc într-o implementare inițială proprie.

Potențiale dezavantaje ale SaaS

Aspecte legate de securitate. Dacă datele sunt stocate în cloud, securitatea acestora poate deveni o problemă importantă. Organizațiile pentru care securitatea datelor este esențială pot ocoli acest inconvenient alegând un furnizor care poate garanta stocarea datelor în propria infrastructură.

Întârzieri în transmiterea datelor. Din nou, dacă datele sunt stocate în cloud, departe de utilizator, accesarea acestora poate dura mai mult decât în cazul sistemelor tradiționale. De această situație pot fi afectate, de exemplu, sistemele care depind de timpi de răspuns de ordinul milisecundelor. Și această problemă poate fi ocolită prin alegerea atentă a furnizorului cu infrastructura necesară pentru oferirea standardelor de calitate cerute de client.

Dependență de internet. Datele sunt transferate de la și către firma care oferă SaaS prin internet, ceea ce face ca o eventuală defecțiune a conexiunii să oprească întregul sistem. În ziua de azi totuși, există opțiuni accesibile de internet care funcționează în parametri înalți de calitate, iar pentru cei care doresc o măsură suplimentară de precauție există întotdeauna opțiunea achiziționării unei conexiuni de rezervă.

Chiar și în aceste condiții, costurile SaaS vor rămâne scăzute în comparație cu sistemele tradiționale.

Trecerea de la un furnizor de SaaS la altul poate fi dificilă. În cazul unei schimbări de contract, sarcina de migrare a datelor de la un furnizor la altul poate fi una lentă și dificilă, datorită transferului de volume mari de date prin internet. Desigur, sistemele tradiționale dezvoltate intern, conform specificațiilor personalizate de business ale clientului și care se mulează fidel pe fluxurile de lucru ale acestuia au beneficiile lor indubitabile: funcții care rezolvă probleme specifice și unice, securitate sporită a datelor, capacitate de a modifica sistemul conform evoluției ulterioare a organizației etc. Cu toate acestea, pentru instituțiile pentru care costurile de implementare a unui astfel de sistem sunt inaccesibile sau, pur și simplu, pentru cele care doresc să externalizeze o mare parte din activitățile de IT, soluția SaaS poate fi alegerea cea mai eficientă, cu condiția alegerii serviciului și/sau furnizorului corect.

SaaS geospaţial, prin GeoMedia Smart Client

GeoMedia Smart Client este tehnologia creată special pentru realizarea de aplicații geospațiale de tip SaaS, de beneficiile și funcționalitățile căreia se bucură acum un număr mare de clienți din întreaga lume.
Agrarmarkt Austria (AMA) este responsabilă pentru monitorizarea contribuțiilor agricole pe care UE le acordă fermierilor austrieci. Cu ajutorul GeoMedia Smart Client sunt livrate 5,5 TB de ortofotograme acoperind 70% din teritoriul Austriei, astfel încât cei 155.000 de fermieri-utilizatori pot digitiza cele 4 milioane de arii funcționale agricole exploatate. Fermierii preiau dimensiunile și atributele parcelelor via web și produc 500.000 de printuri color (A3) de două ori pe an.

Tot în Austria, o companie privată utilizează GeoMedia Smart Client și oferă SaaS, de 10 ani, unui număr de 450 de municipalități cu peste 2.500 de clienți-utilizatori de Intranet. Municipalitățile din Austria sunt în general mici, cu o medie de 5.000 de locuitori sau mai puțin. Pentru că cele mai multe din ele nu au resursele de a dezvolta propriile sisteme geospațiale, au ales să se unească și să se bazeze pe un singur centru informatic care le deservește pe toate. Centrul oferă aplicații web complete, eficiente și ieftine și pune la dispoziția clienților săi instrumente geospațiale de la simpla căutare de adresă până la analize complexe sau date de mediu, planuri zonale, fotografii aeriene, date cadastrale și multe altele.

 

Compania Regional Energy Services (RDE) sprijină companiile de utilități mici și medii și folosește GeoMedia Smart Client pentru a oferi funcționalitățile mai multor aplicații geospațiale către 1.000 de clienți din 30 de companii municipale de utilități și 150 de municipalități din sudul Germaniei. O soluție SaaS către respectivele companii mai mici și municipalități a fost în acest caz alternativa cea mai eficientă, deoarece toate folosesc aceleași surse de date.

În regiunea Lower Rhine, 43 de municipalități și-au unit eforturile pentru a construi în 1971 Centrul Municipal Informatic (KRZN). Astăzi, cu ajutorul GeoMedia Smart Client, funcționalitățile KRZN sunt livrate ca SaaS către municipalitățile membre oferind 250 de fluxuri de lucru către 8.000 de utilizatori finali, care lucrează cu 750.000 de parcele de teren acoperind 4.000km² în Germania de Nord-Vest.

Toate știrile

Știri și articole

Planet anunță o serie nouă de produse la Conferința Online Planet Explore 2020

Planet anunță o serie nouă de produse la Conferința Online Planet Explore 2020

Partenerul nostru Planet Labs anunță debutul conferinței online Planet Explorer 2020, eveniment la care participă 6.000 de participanți din peste 140 de țări.  CEO-ul&n

Luciad 2020 – îmbunătățiri ale capabilităților de vizualizare și analiză 3D

Luciad 2020 – îmbunătățiri ale capabilităților de vizualizare și analiză 3D

Divizia Hexagon Geospatial, partener Intergraph Computer Services a lansat o nouă versiune a platformei sale Luciad dedicată realizării aplicațiilor specializate de analiză geospațială în ti